Кошик
73 відгуків
ул. Медицинская 41, Кам'янське, Україна
Додати відгук
""УкрАгроЗаказ""
+380 (50) 085-22-72
+380 (67) 875-08-40

Фізичні і хімічні характеристики Магнію сульфат

Фізичні і хімічні характеристики Магнію сульфат

Фізичні характеристики

  • Температура плавлення – 1137°C,
  • Щільність – 2,66 г/см3.
  • Розчинність у 100 г води:
    • при 20°C – 35,5 м,
    • при 100°C – 68,3 р.
  • Температура кипіння насиченого розчину (75 г MgSO4 в 100 г H2O) – 108°C.

Магнію сульфат утворює кристалогідрати з 1-7 і 12 молекулами води. При кімнатній температурі в нормальних умовах з водних розчинів кристалізується гептагідрат, при температурі вище 48°C – гексагідрат, вище 67,5°C – моногідрат.

Гідрати повністю зневоднюються при 320-330 °C.

Безводний сульфат магнію при температурі 1100-1200°C розкладається на оксид магнію MgO, оксид сірки SO2 і кисень O2.

Сульфат магнію в природі міститься в морській воді, зустрічається у вигляді мінералів кізериту (MgSO4 x H2O), эпсолита (гірка сіль MgSO4 x7H2O), гексагидрита. Эпсолит містить не менше 84 % (MgSO4 x7H2O), не більше 6 % NaCl і 17,7 % оксиду магнію. Кизерит відрізняється вмістом 25-30 % оксиду магнію. В обох речовин міститься 28-30 % сірки.

Магній сірчанокислий семиводный

(MgSO4 x 7H2O) – білий кристалічний порошок, розчинний у воді. Молекулярна маса – 246,46.

Виготовляється у відповідності з наступними вимогами:

  • Масова частка MgSO4 x 7H2O не менш 99-99,5 %.
  • Масова частка нерозчинних у воді речовин не перевищує 0,002 %.
  • Кислотність не перевищує 0,002 %.
  • Лужність не перевищує 0,01 %.

Масові частки різні домішок (хлоридів, амонійних солей, фосфатів, заліза, кальцію, марганцю, миш'яку, цинку, важких металів) незначні.

Магній сірчанокислий семиводный при попаданні на шкіру викликає шкірні захворювання.

Сульфат магнію (добриво)

містить 16 % MgO і 32% S.

Добрива, що містять Сульфат магнію

 

Сульфат магнію (семиводный)

Сульфат магнію кристалічний

Застосування

Сільське господарство

Застосовується в якості добрива для підвищення вмісту в ґрунті сірки і магнію.

Зареєстровані та допущені до використання на території Росії марки сульфату магнію знаходяться в таблиці справа.

Промисловість

Сульфат магнію

застосовується при дубленні натуральної шкіри, при виробництві вогнетривких тканин і паперу, у медицині й ветеринарії (як спазмолітичний, проносний, жовчогінний засіб). Крім того, чистий сульфат магнію використовують як сировину для одержання оксиду магнію, у виробництві магнезіальних цементів. У текстильній промисловості – у якості обважнювача шовку і бавовни, протравлення при фарбуванні тканин.

Поведінка в грунті

При внесенні в грунт сульфат магнію швидко розчиняється в грунтовому розчині і дисоціює на іони магнію і аніон SO42-.

Магній Mg2+переходить в обмінне стан і стає легко доступним для рослин.

Іон SO42-, як і у всіх сірковмісних добрив, легко засвоюється кореневою системою рослин, тому поглинається без додаткових перетворень.

Календар внесення

Квітень

Основне внесние

Травень

Підживлення

Червень

Підживлення

Липень

Підживлення

Серпень

Підживлення

Вересень

Основне внесние

Способи внесення

Сульфат магнію використовують для основного внесення навесні при підготовці грунту разом з азотними і фосфорними добривами під різні овочеві та декоративні культури і плодові дерева. Протягом вегетаційного періоду добрива використовують для проведення кореневих і позакореневих підживлень.

Застосування на різних типах ґрунтів

Сульфат магнію застосовують в інтенсивному землеробстві на слабокислих і нейтральних грунтах в умовах дефіциту магнію, оскільки в цьому випадку при високій врожайності спостерігається постійна потреба у легкорозчинних джерела магнію. Чим вища кислотність ґрунту, тим сильніше потреба в сульфате магнію.

Дерново-підзолисті супіщані ґрунти

. Ефективність добрива зростає у зв'язку з постійною нестачею магнію.

Вплив на сільськогосподарські культури

Застосування сульфату магнію та інших сірковмісних і магнийсодержащих добрив підвищує якість рослинної продукції: збільшується вміст білка, але і сухої речовини. Відзначається поліпшення насіннєвого якості врожаю. Підвищується схожість і енергія проростання насіння, а також посилення стійкості вирощуваних рослин до несприятливих умов зовнішнього середовища і до різних грибкових захворювань.

Сульфат магнію усуває гостре магнієве голодування, яке може бути визначена візуально.

Картопля, овочі (огірки, томати)

. Підвищується врожайність і поліпшуються смакові якості.

Отримання

Сульфат магнію отримують з природних розчинів морського типу і твердих сольових відкладень.

Технічно чистий семиводный сульфат магнію (эпсолит (MgSO4 x 7H2O)) отримують охолодженням до -5°C розсолу з щільністю 1,29–1,31 г/см3. Такий розсіл отримують випаровуванням морської води з додаванням до нього 6 % обсягів морської води.

Кизерит MgSO4 x H2O і чистий сульфат магнію MgSO4 отримують зневодненням эпсолита. Перші шість молекул води видаляються при температурі до 70°C.

Крім того, кизерит отримують як нерозчинний осад при водній обробці природних калійних солей. Подальшу його очищення проводять шляхом флотації з подальшим зневодненням. Це дозволяє виробляти продукт, що містить не менше 98% MgSO4.

Зневоднення кізериту проходить в обертових печах при обігріві димовими газами, починається при 200°C і закінчується при 440°C.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner